Радови из колекције Галерије `73 на изложби у Словачкој

У галерији Pistoriho Palace у Братислави,управо је завршена изложба радова из колекције Галерије `73. Поставку су чинили радови 27 уметника, различитих генерација и поетика, који су у протеклом периоду излагали у овој галерији.

"Пракса да мале галерије, које нису велике институције попут музеја и легата, које формирају своје збирке, богате их новим уметничким делима и вредним експонатима, даје вредне резултате. Поред откупа радова на конкурсима, у нашој галерији уметници, по заврштеку своје изложбе, поклањају галерији један рад са изложбе за колекцију. На тај начин из године у годину наша збирка постаје све обимнија и озбиљнија, јер овде имају прилику да самостално излажу најеминентнији уметници са наше ликовне сцене, од академика, професора  академија уметности, до перспективних уметника млађе генерације ", речи су  Миреле Пудар, директорке Галерије `73.

Пракса је да се дела која представљају тренутни пресек стања наше ликовне сцене покажу изван граница наше земље, као пример добре праксе и другим галеријама. По речима Миреле Пудар, уметничка дела не треба да чаме у мрачним депоима институција, треба их повремено излагати, показати публици, која је жељна добрих и квалитетних програма.

Реакције словачке публике су одличне, посебно што се на овај начин јачају међукултуралне везе, сарадња која има и неке друге позитивне аспекте, посебно када је у питању повезивање наших и уметника из Словачке. Подсетимо, да ове године су у простору Галерије 73 организовани Дани словачке културе, у којима су представљени словачки уметници, где је београдска публика имала прилику да се упозна са словачком ликовном сценом.

На изложби у Братислави, представљени су радови: Бисерке Петровић, Гордане Иветић, Матије Рајковића, Јелене Виторовић, Дејана Трајковића, Миливоја Олујића (1926-2012), Добра Добрића Марета, Аните Бунчић, Мине Ракиџић, Јована И. Ракиџића, Љиљане Бурсаћ, Јане Куваље, Ирине Черњавски Шантрић, Зорана Тешановића, Милета Јелесијевића, Мехмеда Слезовића, Зорана Вранешевића, Мирјане Маодуш, Зорана Рајковића, Милана Крајновића, Душана Б. Марковића, Тијане Сташевић, Љиљане Стојановић, Горана Сучића, Срђана Ђилета Марковића, Романа Проњаева и Миле Гвардиол.

Изложбу је свечано отворио Амбасадор Републике Србије у Словачкој г. Момчило Бабић, који је нарочито истакао значај добрих дипломатских односа Србије и Словачке, добрих пријатељских односа српског и словачког народа. Изложба је реализована уз снажну подршку Амбасаде Србије у Словачкој, Амбасаде Словачке у Београду и Градске општине Чукарица.