О галерији

Готово да нема изложбеног простора у Београду који тако плени на први поглед као што је то случај са Галеријом ’73 на Бановом брду. Иако физички измештена из главних градских токова, Галерија ’73 је по речима многих уметника један од најзначајнијих, и свакако најлепших изложбених простора у граду.

Када је основана 1973. године, њени творци су се вероватно надали да ће постати средиште Чукарицке културне јавности. Међутим, већ први кораци наговештавали су да је Галерија ’73 предодређена за много више. Познати загребачки дизајнер Вјенцеслав Рихтер, по оцени критичара најзначајнији дизајнер тога времена у држави, осмислио је лого Галерије ’73, који је те године награђен као најбоље дизајнерско решење, и данас се налази у Музеју примењених уметности у Београду. У неколико наредних година, галерија не само да је испунила очекивања, него је постала и култно стециште Београдске културне и друштвене елите и незаобилазно место на мапи културних збивања читаве ондашње државе.

Дугачак је списак оних чија су дела излагана у Галерији ’73, током више од три деценије њеног постојања. Од оних најеминентнијих који су ушли у историју савременог српског сликарства, Ђорђа Крстића, Саве Шумановића, Милене Павловић Барили, до класика Миће Поповића, Зорана Петровића, Мирског, Милића од Мачве, Мојовића, Цветковића, или савременика, Милуновића, Живковића, Милеуснића... Галерија је добитник великог броја признања и награда, а међу најзначајнијим су свакако Политикина награда 1974. године, Политикина награда 1982. године и награда СО Чукарица „Матија Бан“ 2000. године.

Галерија ’73, као уосталом и све установе културе у овој земљи, није прошла без ожиљака кроз искушења деведесетих. Након деценијског периода полураспада свих система вредности 2000-те долази до толико исчекиваних промена. Од 2002. године оснивач галерије постаје Градска општина Чукарица, и од тог тренутка може се слободно рећи отпочиње „ренесанса“ галерије. У протекле две године изведени су свеобухватни радови на уређењу ентеријера галерије. Извршена је реконструкција изложбеног простора, и простор је опремљен модерном технологијом, тако да може да изађе у сусрет и изазовима савремених тенденција у уметнусти.

Покровитељ дела програма је Секретаријат за културу града Београда. За овај део програмских активности у галерији се током августа – септембра месеца расписује јавни конкурс за наредну излагачку сезону. Жирирање радова врши Уметнички савет галерије, у саставу: Драган Милеуснић, Љубица Миљковић, Влада Комад, Тијана Фишић и Јован Ракидзић. У галерији се реализују изложбе стваралаца ликовних и примењених уметности, као и изложбе нових медија (видео радови, инсталације, перформанси...).

Галерија ’73 налази се у средишту Бановог брда у Пожешкој 83а, у пасажу велике беле бетонске зграде(биоскоп „Рода“) на расксници са улицом Благоја Паровића . Радно време галерије је од 10 до 20 часова радним данима, и од 10 до 15 часова суботом, недељом не ради.

Изложбени простор