Радионице линореза у Галерији `73

Протекла два викенда, чукарички малишани су имали прилике да на креативним радионицама у Галерији `73 науче да савладају технику линореза.

Линорез је графичка техника високе штампе, погодна за рад са децом. Наши другари су се први пут сусрели са линолеум плочом, на којој се ножићима, изрезује цртеж, претходно припремљен у виду скице. Мотивисани слободном темом, урадили су најразличитије цртеже на плочама, које смо припремили за резање, и прионули на штампу. Студенти и професионални графичари, изводе штампу графичким бојама на пресама, ми користимо темпере и сунђер, а ефекат, и таквом применом, не изостаје.

Линорез, као најпријемчивија графичка техника за децу, окупила је децу разчичитих узраста, заинтересоване да се упознају са њеним чарима.

Од идеје, преко скице, до крајњег поступка, задовољство јесте највеће на самом крају, јер је отисак са линолеум плоче, увек непредвидив и јединствен. Велика предност графике је, бесконачан број отисака и бирање најлепшег.

Креативни израз, индивидуални дух и вешто коришћење ножића, резултирају графичким решењима које смо постигли и ове суботе.

Радионицу осмислила и водила, Тијана Дујић, ликовни педагог.