Омаж великану Матији Бану у Галерији `73

Поводом обележавања 200 година од рођења Матије Бана, у Галерији `73  отворена је документаристичка изложба „У част великану Матији Бану“. Изложба се реализује као део манифестације Дани европске баштине. Део библиотечке грађе, књиге и рукописе Матије Бана с краја XIX века, позајмљен је за потребе излагања од стране Библиотеке САНУ. Куриозитет је, да се до сада врло мало знало и писало о лику и значају овог врсног ерудите, једног од оснивача САНУ – а, филозофа, писца и  дипломате.

Изложбу је отворио Срђан Коларић, председник Градске општине Чукарица. Истакао је своје велико задовољство што је у прилици да обележавамо за Чукарицу, али и Град  Београд , два изузетно значајна јубилеја: 45 година од оснивања Галерије `73 и 200 година од рођења Матије Бана, личности која је за Чукарицу посебна, јер је по овом великану и Баново брдо добило име. „Драго ми је што се ове године обележава и два века од рођења Матије Бана, и што је Галерија, тим поводом отворила изложбу посвећену Матији Бану, али и епохи у којој је живео, и у којој је својим радом оставио значајан траг. Част нам је да је изложба реализована уз свесрдну помоћ Српске академије наука и уметности, на чему смо посебно захвални, као и да ће, током њеног трајања, посетиоци имати прилику да виде ретке примерке књига и документе из периода стваралаштва Матије Бана.“
О  радовим је говорио Миливоје Миша Рупић, аутор концепта изложбе и Мирела Пудар, директорка галерије.  У музичком делу програма наступио je дуо гитара Јин Јанг (Ана Недељковић и Дијана Глигоријевић).

Изложба је подражана од стране Министарства културе и информисања Р. Србије, Секретаријата за културу Града Београда и ГО Чукарица.

Изложба ће бити отворена до 9. октобра.