Министар културе Владан Вукосављевић примио захвалницу Фондације „Арс Лонга“ у Галерији `73

Основни задатак културе је да оплемењује и ствара оне квалитете који доприносе да се цивилизације развијају и тим својим развојем представљају заштитни оквир за оне културе које су их породиле, рекао је министар културе и информисања Владан Вукосављевић пошто је примио захвалницу Фондације Арс Лонга за очување лепих уметности. Нагласивши да напор који је уложен у развој једног народа или друштва није узалудан, министар Вукосављевић је приметио да је то лако рећи пошто живимо у отежаним околностима и историјским тренуцима.

Он је додао да издвајања за културу нису на задовољавајућем нивоу, али да је план да се тај износ повећа „пошто култура као основни стуб, без обзира на околности, даје друштвима и народима прилику за опстанак на историјској сцени“.

Вукосављевић је у Галерији `73 оценио да Фондација Арс Лонга у својим програмским циљевима и замишљеној мисији има племените, доличне и дичне циљеве и да су нас за 14 година колико постоје, уверили да највећи број тих циљева и остварују. 

„Министарство културе и информисања када и колико може помаже финансијски овакве догађаје и наставиће то да ради, али и настојати да покаже и докаже да постоје људи и идеје, напор и ентузијазам који без велике накнаде успевају да врше своју културолошку мисију“, нагласио је министар.

Захваливши се представницима Фондације Арс Лонга на њиховим залагањима, Вукосављевић је истакао да је охрабрујућа и чињеница је што су установили награду „Димитрије Митриновић“ која носи име веома важне личности српске културе.

У Галерији 73 свечано су уручене награде „Димитрије Митриновић“ коју додељује Фондација Арс Лонга за допринос српској култури. За 2017. годину ово признање припало је виолинисти Стефану Миленковићу и Петру Арбутини, уреднику “Службеног гласника”.

О добитицима награда одучивао је жири у саставу: Зоран Богнар, Радивој Шајтинац и Угљеша Рајчевић.