Изложбом академика обележено пола века од оснивања Галерије `73

Поводом јубилеја - 50 година од оснивања Галерије `73, у четвртак 29. јуна 2023. г, свечано је отворена изожба АКАДЕМИЦИ - ЧЛАНОВИ ЛАДЕ, заједнички пројекат Галерије `73 и Галерије САНУ.

Изложба АКАДЕМИЦИ - ЧЛАНОВИ ЛАДЕ, ауторски је пројекат две историчарке уметности: Јелене Межински Миловановић (заменице управника Галерије САНУ ) и Наталије Церовић (кустоскиње и почасне чланице ЛАДЕ). Поставка у Галерији `73 омогућава праћење српске уметности од деветнестовековног романтизма и академског реализма до нове фигурације и остварења новог поетског и визуелног простора данашњих чланова САНУ и Ладе.

Овом изложбом обележава се важан јубилеј - 50 година од оснивања Галерије `73, институција културе од великог значаја, коју су утемељила позната имена наше ликовне сцене, предвођени Ђорђем Кадијевићем, ликовним критичарем и историчарем уметности. Кадијевић, који је био дугогодишњи уметнички руководилац ове галерије,  у уводном обраћању присетио се самих почетака рада ове галерије, осврнувши се на бројне личности које су излагале у овом уметничком простору, а за које је са поносом истакао да припадају савременој историји уметности.

Академик Сава Халугин, члан САНУа и ЛАДЕ, поздравио је присутне у име Српске академије наука и уметности, честитао Галерији `73 овај велики јубилеј и изразио своје задовољство што ове две важне институције културе сарађују и презентују публици уметничка дела која су део богатог фундуса Галерије САНУ.

О историјату ЛАДЕ, нашег најстаријег уметничког друштва, које следеће године слави 120 година од оснивања, говорио је Александар Ђурић, председник ЛАДЕ.

У име Градске општине Чукарица, у чијем систему функционише Галерија `73, присутне је поздравио Срђан Коларић, председник ГО Чукарица.

Изложба АКАДЕМИЦИ - ЧЛАНОВИ ЛАДЕ трајаће до 25. јула 2023. године.