Изложба скулптура „Велики плашт“Душана Петровића у Галерији `73

Изложба скулптура „Велики плашт“ Душана Петровића, свечано је отворена у четвртак 19. октобра у Галерији `73. Изложбу је свечано отворио Здравко Јоксимовић, вајар и редовни професор на ФЛУ у Београду.

Душан Петровић је један од четворице протагониста феномена у домаћој критици и историји уметности познатог под називом „нова београдска скупптура" (заједно са  Срђаном Апостоловићем, Здравком Јоксимовићем и Добривојем Крговићем). Петровић је скулптор који улази у сам срж материјала, било да је у питању дрво, камен, или стакло, и њему прилагођава целокупно обликовање. У току процеса израде трансформише идеју пратећи својства материјала док истовремено успоставља комуникацију са посматрачем.
Скулптура коју представља у простору Галерије `73 чине елементи од дрвета, који имају улогу носача, пажљиво склопљени у целине, постављени на тлу галеријског простора у висини тела посматрача. На горњим платформама ови дрвени елементи носе низ увијених плехова, који управо том супротношћу материјала, наспрам дрвене конструкције, изазивају ефекат контраста, конфронтације различитих, али међусособно равноправних градивних средстава.

Душан Петровић дипломирао је 1987. године на Вајарском одсеку Факултета ликовних уметности у Београду у класи професора Миодрага Поповића. Код истог професора је завршио последипломске студије 1992. године. Асистент је на ФЛУ у Београду од 1989. године, 1997. године постао је доцент, док је у звању редовног професора од 2010. године. Члан је УЛУС-а од 1988. године. Самостално је излагао у Београду и у Панчеву. Учествује на групним изложбама у Србији, и широм бивше Југославије и Европе. Међу бројним наградама које је добио посебно се истиче награда „Иван Табаковић“ (САНУ – 2011).
Изложба ће трајати до 31. октобра