Изложба фотографија „Град, било који“ аутора Лазара Лековића у Галерији `73

Изложба слика „Град, било који“ аутора Лазара Лековића свечано je отворена у четвртак 9. маја. О Лековићевим фотографијама говорио је Бранимир Карановић,графичар и фoтoграф, редовни професор на ФПУ у пензији.

„Фотографије Лазара Лековића су настајале у различитим градовима, али на њима нема ничега што очекујемо да видимо, односно што можемо да доведемо у везу са идентитетом града. Семиотику града Лазар Лековић посматра кроз фасаде и архитектуру различитих приватних и јавних зграда. И ту такође нема добро познате динамике и контраста који праве стакло и остали материјали савремене архитектуре. И таквих фотографија данас има много. Зграде и фасаде на фотографијама Лазара Лековића су различите - од запуштених и оронулих, пред обнову и прекривених заштитним платнима, до оних које нестају или су потпуно срушене. Неке су фотографисане у контрасту са различитим типовима живог или неживог, сасушеног биљног света који делује попут орнамента. Код других је акценат на прозорима и њиховим распоредима, односу који имају са фасадом или другим прозорима. Све фотографије су веома јасне, једноставне у композицији и колориту. Већина њих је минималистичка и готово контемплативна“ (Извод из текста за каталог - Јелена Матић, историчарка уметности)

Лазар Лековић (1968) активно се бави фотографијом и излаже од 2005.године. До сада је излагао на преко деведесет изложби, а његове фотографије су награђиване више од двадест пута на домаћим и међународним фотографским конкурсима. Фотографије су му објављивање у домаћим и страним часописима, као што су Washingotn post, Рефото, Политика и др. Бави се претежно аналогном „fine art” фотографијом и еxперименталним „хибридним“ поступцима. Члан је УЛУПУДС-а (Удружење ликовних уметника примењене уметности и дизајна Србије) и Фото-савеза Србије. До сада излагао на шест самосталних и бројним групним изложбама у земљи и иностранству.

Изложба je трајала до 21. маја.