"ARS MUSICUM": ХУМАНИТАРНИ КОНЦЕРТ ОЗБИЉНЕ МУЗИКЕ

У оквиру циклуса концерата „Ars Musicum“, у понедељак 3. јуна одржан је хуманитарни концерт озбиљне музике за удружење за помоћ особама са интелектуалним сметњама развоју “Живимо заједно”. Наступали су: Оливера Милојевић Чавић, сопран, Андријана Филиповић, сопран, Невена Лепојевић, сопран и клавирска сарадница: Христина Антић
Као гости на концерту наступио је хор корисника Удружења “Живимо заједно”, који је извео нумере из Инклузивне опере “Часовничар”, Ђорђа Козића
На програм су биле арије из опера: А. Скарлатија, Ђ. Б. Перголезија, В. А. Моцарта, Ш. Гуноа, Ђ. Вердија, Ђ. Пучинија, П. Маскањија, И. Бајића, Ђ. Козића.
Удружење за помоћ особама са интелектуалним сметњама у развоју „Живимо заједно” основано је пре више од две деценије као одговор на потребе деце са тежим сметњама у развоју, са циљем да се обезбеди њихов квалитетнији живот.
Данас, активности удружења обухватају дневни, едукативни, радни и инфо-центар, као и бројне радионице и сервисе. Реализују се програми подршке родитељима, програми тренинга за самосталан живот, уз пружање подршке свим корисницима у свакодневном животу.
Инклузивна опера “Часовничар”, проф. др.Ђорђа Козића је настала крајем 2017. године са идејом да је изводимо по многим градовима што би била прилика да и у другим местима укључимо ометене у развоју, али и да подстакнемо остале ствараоце да компонују за такве особе. Аутор опера је своју инспирацију пронашао у догађају од пре једног века, који представља сусрет познатих научника, Алберта Ајнштајна и Јохана Вајса, приликом ког је Вајс представио један већ наизглед реализован патент – часовник. Ипак, несвакидашњост овог часовника за Вајса је у томе што је он умео да осети душевно стање свог корисника.