Трибина „Београд за почетнике“: Гост Марко Алексић, археолог

Почетак Петак
29.10.2021.
y 19:00

Крај Петак
29.10.2021.

Добијајте обавештења о новим догађајима, пријавите се на наш newsletter.

Нова трибина" Београд за почетнике" новинарке Смиљане Попов води нас на  узбудљиво историјско и археолошко путовање у најзамагљеније векове српске прошлости, о којима се најмање зна, а буди највеће контроверзе, како научника тако и јавности.

 Кроз загонетно и мало истражено раздобље националне историје, кроз време које претходи слави Немањића, стручни, научни, а популарни водич биће нам познати археолог Марко Алексић, у светској археологији познат као врсни познавалац српског средњег века и витештва уопште.

Захваљујући новим археолошким истраживањима Марко Алексић упознаће нас са првим, по имену познатим српским кнезом Дерваном и земљи Бојки, настанку титуле жупана, древним словенским насељима са остацима паганских храмова.

Изузетно важна ископавања откривају владарску палату на тлу Србије из 8. века, која представља најранију познату такву грађевину у словенском свету, или више цркава знатно старијих од Рашке епископије, што показује да су Срби прихватили хришћанство раније него што се то до сада веровало и да су се ту налазили први познати хришћански храмови међу Словенима. Видећемо историјске карте и илустрације значајних археолошких налаза, грађевина, утврђења и насеља најстарије српске државе.

Језиком историјске и археолошке науке Марко Алексић, аутор књиге “Српске земље пре Немањића”, која је већ постала бестселер и историјски класик откриће нам узбудљиву причу о српском најранијем националном путовању.

Наиме, у периоду од 7- 10. века, на рушевинама античког света израстају темељи Европе какву данас познајемо, преламају се кључни догађаји за њену историју, а на нашим просторима рађа се један нов свет. Словенска племена се шире и крећу ка југоистоку Европе, а међу њима се врло рано издваја име Срба. Наши преци отпочели су епско путовање од реке Лабе на истоку данашње Немачке које се после више од 1500 километара завршило у околини Солуна, да би се затим трајно населили на Балкану.

На ово узбудљиво и тајанствено историјско путовање можете се укрцати последњег петка у октобру - 29.10 у 19:00 часова у Галерији `73, својеврсном храму културе на Бановом брду, који је ове године добитница најпрестижније националне награде за допринос култури за читаву Србију - "Златни беочуг".

Домаћица и модераторка трибине је Смиљана Попов, новинарка и ауторка научно-популарног тв серијала „Београд за почетнике“, прве ТВ емисије у Србији која је „ушла“ у просветни систем. Наиме, по препоруци Секретаријата за образовање од 2016. године емисија се гледа у београдским основним и средњим школама као помоћно наставно средство, јер на комуникативан, забаван а научно релевантан начин популарише националну културну и историјску баштину, као део много шире, евопске културне баштине.

Добродошли!

Улаз је слободан уз обавезно поштовање епидемиолошких  мера.