Трибина „Београд за почетнике“: Балска историја Срба или ноћни живот Срба 19. века

Почетак Петак
28.06.2019.
y 19:00

Крај Петак
28.06.2019.

Добијајте обавештења о новим догађајима, пријавите се на наш newsletter.

Како су балови стигли међ' Србе... Шта се радило на првом српском балу те 1834. године… Шта су ту тражиле "патролџије са батинама" …. Како је изгледала прва наменски грађена балска дворана у Београду… Како су изгледали балови на српском двору и шта се на њима јело, а како су изгледали у српским кафанама и зашто је морала да се просипа вода после сваког плеса? Шта се играло на српским баловима… Шта је на првом Светосавском бала значила тоалета Мине Караџић? Који је српски краљевски пар бриљирао у танцовању… Какви су тајни сигнали владали на српским баловима… Каква тајна веза постоји између Здравка Чолића и српских балова?
Уколико мислите да су балови били само разонода доконе аристократије, грдно се варате јер они су имали велику друштвену, културну и политичку улогу.

Све што сте желели да знате о српским баловима, а нисте имали кога да питате, открива нова трибина “Београд за почетнике / Нецензурисано” ауторке Смиљане Попов – БАЛСКА ИСТОРИЈА СРБА ИЛИ НОЋНИ ЖИВОТ 19. ВЕКА.
Гост трибине и стручни водич кроз гламурозну историју српских дворских и јавних (кафанских/кромпир) балова је Милорад Стокин, академски музичар, пасинионирани истраживач прохујалих времена И аутор и уредник ФБ странице “Фрагменти прошлости” коју прати више од 90.000 људи.

Улаз на балско вече на Бановом брду, у Галерији 73 у петак 28.6. је слободан. Почетак је у 19:00 часова. Уз обиље архивског материјала, али и играно-документарну истраживачку епизоду, прошетаћемо кроз балске дворане Србије, кулоаре и будоаре дворске, а можда и запевати.Сви сте позвани. Чекамо Вас. 

Улаз је слободан.
Галерија `73
Пожешка 83 а
Петак, 28. јун у 19:00 часова