Први модерни градоначелник Београда – “Београд за почетнике / нецензурисано”

Почетак Среда
24.04.2019.
y 19:00

Крај Среда
24.04.2019.

Добијајте обавештења о новим догађајима, пријавите се на наш newsletter.

Како је могуће да је први модерни градоначелник Београда, захваљујући којем је Београд између два рата добио неке од својих највећих симбола, остао заборављен? Најуспешнији београдски градоначелник за чијег је мандата српска престоница добила неке од својих симбола (спремите се, листа је подугачка): Панчевачки мост, Зоолошки врт, Београдски сајам, темеље Храма Светог Саве, трамвајску везу Земуна са Београдом, Вуков споменик, Главну пошту, стару ВМА, десетак нових основних и средњих школа, Градску поликлинику, Поликлинику за кожне и венеричне болести, Дом дечје заштите у Звечанској, остао је већини Београђана непознат. 

Био је први текстилни индустријалац са академских образовањем, венчани кум био му је краљ Александар И Карађорђевић.  Најбогатији Србин свог времена словио је за „радничку мајку“, јер ко је у његовим фабрикама радио градили су му се станови, о Ускрсу и Божићу, знало се, свако је добијао штоф за одела и костиме, деци оделца за Врбицу, а сваке пете године громби за зимске капуте.
 
После Другог светског рата имовина му је конфискована, а он послат у затвор. На интервенцију Винстона Черчила, с којим се лично познавао, Тито га је пред крај 1951. пустио на слободу, али је некадашњи први и најбогатији човек Београда убрзо умро у потпуној беди, го и бос.

Како и зашто Београд заборавља оне који су га највише задужили…О фасцинантној судбини првог модерног градоначелника Београда – ново издање емисије “Београд за почетнике / нецензурисано” и то уживо – среда 24. април у “Галерији `73” у 19:00 часова. 

Гост трибине и предавач је Саша Станковић, аутор монографије о Влади Илићу, који већ 10 година провучава живот и дело првог модерног градоначелника Београда. За мање од две године књига има три издања, а управо теку припреме за снимање документарог филма о Влади Илићу уз подршку Града Београда. Саша Станковић је професор књижевности у власотиначкој гимназији, и долази због трибине из Власотинаца, родног места Владе Илића. 


Трибину води Смиљана Попов, ауторка емисије “Београд за почетнике” тв Студио Б.