Пројекат један на један: Богдан Павловић и Johan Wahlstrom

Почетак Четвртак
08.11.2018.
y 19:00

Крај Уторак
20.11.2018.

Добијајте обавештења о новим догађајима, пријавите се на наш newsletter.

У савременом ликовном и визуелном стваралаштву микро-наративи су обележје духа времена. Као наслеђе постмодерне парцелизација света у те мале садржаје  не омогућава да се сагледају обједињујући и заједнички именитељи као и извесна културлошка константа . Такође, одсуство „великих тема“ или бар интереса за велике теме је видљиво, или се, што је чест случај, велики садржај обрађује секундарно кроз микро-наратив.
Овај пројекат из домена ликовних и визуелних уметности је замишљен као својеврсан дијалог различитих или конфронтација сличних поетика савремених аутора.
У том смислу дијалог различитости би ишао у смеру изналажења заједничке платформе (идејне, теоријске, филозофске, медијске, структуралне) која би деловала као кохезиона сила у представљању двојице аутора удаљених поетика. Са друге стране уколико би се одабрали аутори сличних опредељења циљ би био фокусирање на различитости и посебности које их као креативне личности - обележавају.

Богдан Павловић (Београд, 1969) је српски сликар и ликовни педагог.

Дипломирао је сликарство на француској Националној високој школи ликовних уметности (франц. École nationale supérieure des beaux-arts) у Паризу 1997. године. Од 1994. године самостално излаже у Француској, Италији, Србији и Шведској. Дела му се налазе у уметничким колекцијама: Zeppter, Lefrance & Bourgeois, Париски аеродром, Радио Француска, и Опел - Француска. Предаје у париској Школи уметности „Atelijer de Sevres“.
Ликовни критичар Јован Деспотовић је овако оценио Павловићев опус: „Једна од свакако најзанимљивијих и најистакнутијих појава у српској ликовној уметности друге половине деведесетих година био је Богдан Павловић (...) Да би призоре којима покреће интересовање за ове планетарне проблеме подигао на што виши степен визуелне убедљивости, интригантности, провокативности и примамљивости, Павловић сем палете чистих боја користи и текстуалне и илустроване новинске исечке, стрипове (које сам црта, али и оне које ‘преписује’ од других аутора), исписује слогане, црта стварне и имагинарне мапе континената, лепи репродукције неких ремек-дела из историје уметности и тако даље. Истовременом употребом свих ових средстава, Павловић успева да општу призорност цртежа, али и слика које ради истим поступком, подигне на врло високи ниво чиме заправо скреће општу позорност гледалаца, и у крајњем случају, покреће их на продубљивање свести о темама којима је и сам заокупљен.“

Johan Wahlstrom рођен је 1959. у Штокхолму, Шведска. 

Јohan Wahlstrom је један од најсјајнијих данашњих уметника који свесно настоји да опише друштвено-политички пејзаж нашег савременог света. Рад је релевантан на многим нивоима. Његова употреба политичке иконографије  доводи до суштинског одговора на проблеме са свакодневним животом. Коришћење слика корпоративних медија и информација које су прикупљене из различитих вести су основе његових композиција. Оштра критика фашизма и ауторитаризма је све више тема. У његовој садашњој серији, House of Lies "Wahlstrom приказује свет пун преваре, незнања и хаоса. Наслови radova могу бити повремено иронични , али наративи слике стварају истински емоционални акорд са политички ангажованим гледаоцем.