Програм „Ars Musicum“: Концерт Милана Дерете, гитара

Почетак Понедељак
24.06.2019.
y 19:00

Добијајте обавештења о новим догађајима, пријавите се на наш newsletter.

У оквиру циклуса концерата програма „Ars Musicum“, у Галерији `73 ће у понедељак 24. јуна у 19:00 часова бити одржан концерт гитаристе Милана Дерете.

Милан Дерета, гитариста и композитор, завршио је средњу музичку школу Ватрослав Лисински (инструментални и теоретски одсек), у класи проф. Александра Хаџи-Ђорђевића 2004. године. Неколико година касније, завршио је мастер студије (2009) и специјалистичке академске уметничке студије (2011) на Факултету музичке уметности у Београду, у класи проф. Срђана Тошића.

Током студија учествовао је на многим националним и интернационалним такмичењима, као солиста и као члан камерних ансамбала (прва награда на републичком такмичењу 2002. године). Наступао је на многим местима у Београду и Србији, а његови наступи забележени су у великом броју радио и тв емисија.

Предходних седам година остварио је успешну сарадњу са четири ансамбла, свирајући традиционалну аргентинску музику (танго и милонга), традиционалну португалску музику (фадо), традиционалну руску музику (руске романсе) и шпанску амбијенталну музику (Six Strings and a Piece of Wood). Такође, Милан је члан оркестра у позоришту и камерној опери Мадленианум у Београду, где више од седам сезона изводи мјузикле Les Miserables и Rebbeca свирајући класичну и електричну гитару.

Бави се компоновањем и аранжирањем музике. Написао је: бројна дела за гитару и камерне саставе у класичном и филмском жанру; музику за два играно-документарна филма (Александар Соловјев и Владимир Дворниковић) из циклуса Заборављени умови Србије који су се емитовали на РТС-у 2006.

Његови ученици добитници су бројних награда од којих се истичу:

Лауреат Републичког такмичења 2016. за солисте у трећој категорији;

I награда на Републичком такмичењу 2016. дуо гитара;

I награда на Републичком такмичењу 2017. трио гитара;

I награда на Гитарарт фестивалу 2017. трио гитара;

I награда УМБПС 2017. трио гитара;

I награда на такмичењу С.Бинички 2017. трио гитара.

У новембру 2015. у сарадњи са двојицом колега гитариста оснива школу гитаре Артино,

за коју 2016. објављује прво издање мултимедијалног уџбеника Артино – Водич за почетнике.

Мултимедијална веб-апликација Артино објављена 2017. представља надградњу постојећег уџбеника и темељ новог вида едукације у пољу музике.

Ради као професор у музичкој школи Ватросл

Улаз је слободан.

Добродошли!