Почетак Петак
07.12.2018.
y 19:00

Крај Петак
07.12.2018.

Добијајте обавештења о новим догађајима, пријавите се на наш newsletter.

У Галерији `73 ће у петак, 7. децембра 2018. г са почетком у 19:00 часова бити одржан концерт „У част Живану Сарамандићу“.

Живан Сарамандић (1939-2012) је рођен у Београду а одрастао у Аранђеловцу, где је завршио основну школу и гимназију, а затим уписује Економски факултет у Београду где је, као апсолвент Економског факултета, 1962. године добио позив да пева у великом варијетеу „Орфеум“, који је био културна институција од великог значаја. То је определило његову даљу каријеру, одустао од економије и посветио се певању. Похађао је часове код једне од највећих оперских певачица тог времена, Зденке Зикове.

Дебитовао је 21. септембра 1966. године, на сцени Народног позоришта у Београду, улогом краља Египта у опери Ђузепеа Вердија "Аида". 1968. примљен је у стални ангажман Народног позоришта. Током дуге и богате каријере, остварио је значајне улоге басовског фаха у операма "Кнез Игор", "Иван Сусањин", „Моћ судбине“, "Фауст", "Набуко", "Севиљски берберин", "Борис Годунов", „Кнез од Зете“, "Ернани", "Дон Кихот", „Дон Карлос“, „Порги Бес“, „Атиле“ и многим другим. Био је интерпретатор црначких духовних песама, а нарочито познат по свом извођењу руских народних песама из репертоара Фјодора Шаљапина. Наступао је на оперским сценама у свету, попут Бољшој театра и Карнеги Хола али и у Атини, Софији, Прагу, Варшави, Кијеву, Одеси, Санкт Петербургу, Барселони, Берлину, Бечу, Паризу и Даблину. Добитник је великог броја значајних награда и Посебног признања за допринос култури Републике Србије.

У програму ће учествовати: Милка Стојановић (сопран),   Горан Шимпрага (тенор), Невенка Татић (виолина) и Даринка Пауновић (клавир).

Програм:

G. Giordani: Caro mio ben – Горан Шимпрага, тенор

Donizetti: Una fortiva lagrima – Горан Шимпрага, тенор

P. de Sarasate: Циганске мелодије - Невенка Татић, виолина

G. Verdi: Questa o quella - Горан Шимпрага, тенор

Kroll: Бенџо и виолина – Невенка Татић, виолина

А. Дворжак: Словенска игра – Даринка Пауновић, клавир

С. Рахманинов: Не пой красавица при мне - Горан Шимпрага, тенор

А. Дворжак: Хумореска -  Невенка Татић, виолина

П. Чайковский: Сред шумного бала - Горан Шимпрага, тенор

С. Рахманинов: Сон - Горан Шимпрага, тенор

Монти: Чардаш– Невенка Татић, виолина

Потпури руских песама (у знак сећања на Живана Сарамандића) – Даринка Пауновић – клавир

De Curtis: Non ti scordar di me - Горан Шимпрага, тенор

De Curtis: Torna a Suriento - Горан Шимпрага, тенор

Di Chiara: La Spagnola – Милка Стојановић, сопран

Петр Белахов: Гори, гори моя звезда – Милка Стојановић, сопран