„Јубиларно пролеће ЛАДЕ“ у Галерији ’73

Почетак Четвртак
21.03.2024.
y 19:00

Крај Уторак
02.04.2024.

Добијајте обавештења о новим догађајима, пријавите се на наш newsletter.

Поводом важног јубилеја, 120 година од оснивања ЛАДЕ, нашег најстаријег уметничког удружења, у четвртак 21. марта у 19 часова, биће отворена изложба „Јубиларно пролеће ЛАДЕ“. Изложба је приређена у сарадњи Галерије ’73 и Друштва српских уметника Лада, са намером да укаже на континуирану делатност, дуготрајност и савременост Ладе, као важног ослонца у очувању националног уметничког наслеђа.

Поставка у Галерији ’73 чини целину са изложбом Ладе у Народном музеју, која је отворена на Сретење и која још увек траје. Ове изложбе су замишљене да буду комплементарне, да заједно понуде пресек данашњих уметничких тенденција присутних у Лади и да докажу Ладино гесло да се уметност стално мења, тим променама обнавља и вечно тече, као што словенска богиња пролећа по којој је Лада добила име отелотворује неминовности вечних циклуса у природи и поновног рађања.

Представљајући разнолика дела шеснаест активних чланова Ладе, изложба тежи приказивању уметничке слободе, својствене овом знаменитом удружењу, које негује активни однос између традиционалног и модерног, без унапред утврђених норми и предрасуда. „Погледом на поставку у Галерији '73, видљиво је да се историја Ладе не пише, она протиче и сходно томе се и мења. Традиција славних претходника обликује данашњу Ладу, али то не значи да је ограничава. Лада остаје верна циљевима које су оснивачи зацртали пре 120 година, али еволуира и тумачи их на различите начине прилагођене данашњем времену“, речи су Наталије Церовић, историчарке уметности и ауторке текста за каталог ове изложбе.

Публика ће бити у прилици да до 2. априла ужива у делима Зорана Н. Ђорђевића, Петра Ђузе, Уроша Ђурића, Дивне Јеленковић, Данице Карађорђевић – Дане МААР, Радомира Кнежевића, Зорана Кузмановића, Гордане Мирков, Љиљане Мићовић, Јована Мрђеновачког, Неше Париповића, Димитрија Пецића, Драгане Б. Стевановић, Ефимије Тополски, Мирољуба Филиповића Филимира и Ивана Шулетића.