Друштво српских уметника ЛАДА

Почетак Уторак
29.06.2021.
y 19:00

Крај Уторак
13.07.2021.

Добијајте обавештења о новим догађајима, пријавите се на наш newsletter.

Поводом обелажавања  48 година постојања Галерије ` 73, у уторак, 29. јуна 2021. г. са почетком у 19:00 часова, биће свечано отворена изложба чланова Друштва српских уметника Лада, најстаријег српског уметничког удружења. Своје радове представиће 15 уметника:  Тодор Стевановић, Светомир Арсић Басара, Неша Париповић, Радомир Дамњановић Дамњан, Александар Ђурић, Зоран Н. Ђорђевић, Саво Пековић, Мирољуб Филиповић Филимир, Петар Ђуза, Слободанка Шефер, Тијана Фишић, Никола Вукосављевић, Дринка Радовановић, Мати Ефимија и Љиљана Мићовић.

Александар Ђурић, аутор текста за каталог, је о раду и историјату Ладе између осталог рекао: „Друштво српских уметника Лада у години 2021. има 33 члана широког генерацијског распона са различитом стилском и поетичком опредељеношћу. Тражити међу њима професионалну резултанту није једноставан задатак, јер она ако и постоји, није лако видљива. Важно је напоменути да не мали број чланова живи и ради у оквиру дијаспоре, односно у великим градовима Европе: Лондону, Милану, Лисабону, Берлину, Паризу.

Друштво се окупља око идеје да је човек будућности онај који најдуже и највише памти.

За уметност такав став је од посебне важности, поред оних који се односе на степен и врсту креативности, што су ознаке за аутентичност и иновативност. Бити у свом времену значи бити у свим временима, прошлим и оним која тек наступају. Не одрицати се проверених искустава, већ их богатити новим сазнањима. Свако на свој начин и у складу са сопственим могућностима. Ниједан други став није прихватљив за чланове Друштва, осим онај о постојању јасне свести да се слободно делује за добробит појединца, заједнице, човечанства. Тим редоследом.“

Изложба ће трајати до 13. јула 2021. г.