Дани европске баштине: Наташа Коматина "Трен"/Чукаричке рајске обале

Почетак Четвртак
23.09.2021.
y 19:00

Крај Уторак
05.10.2021.

Добијајте обавештења о новим догађајима, пријавите се на наш newsletter.

У оквиру манифестације «Дани европске баштине» у Галерији `73, у четвртак 23. септембра 2021. г.  у 19:00 часова биће приређена изложба фотографија «ТРЕН/Чукаричке рајске обале» ауторке Наташе Коматине.

Ово је седамнаеста година за редом да Галерија `73 обележава манифестацију Дани европске баштине. Тема овогодишње манифестације је „Наслеђе за све “, а тим поводом у Галерији `73 биће приређена изложба фотографија «Трен» ауторке Наташе Коматине, која је посвећена најлепшим местима Чукарице, са посебним освртом на предивне речне  обале и пејзаже Чукарице, једне од највећих београдских општина.

Историчарка уметности Александра Лалић, ауторка текста за каталог изложбе, назвала је Коматинин «трен» као прецизан једнопотезни рез којим она изолује стварност, док нас истовремено  опскрбљује чињеницама и лирским кадрирањем смирује њихову узнемирујућу очигледност.

«На први поглед ауторки лако успева да буде неприметна у улози посредника призора, у корист његове реалности, с обзиром да су изабрани мотиви превасходно детаљи пејзажа, предмети, флора и фауна чукаричких обала. Међутим, естетска окупираност фотографија, говори о њеном минималистичком сензибилитету, а чикајући га повремено, увођењем људских фигура у акцији, она и даље контролише посматрачев фокус на моменат предела и услова у којима је.  А човек је тај услов и та околност. Он се на Коматининим фотографијама ретко појављује. Ако се и деси, он је успут, води свој живот, гледа своја посла. Толико их гледа и толико их има, да мора непрестано да се осврће назад и да сеже у напред. И летимично брља у том свом животу и својим пословима. А брљање оставља флеке наоколо. Около је природа. . .»

Изложбу ће пратити мултимедијални програм где ће присутни имати прилику да  путем видео презентације упознају чукаричке рајске обале као и богат биљни и животињски свет. Намера оваквог типа изложби је афирмација свих туристичких потенцијала овог дела престонице.

За слепе и слабовиде особе биће обезбеђен  програм-водич на Брајевом писму.

Изложба ће бити реализована у складу са мерама превенције и званичним препорукама због пандемије корона вируса. Ношење маски је обавезно.

Изложба ће трајати до 5. октобра 2021. г.