У Галерији `73 почели ДАНИ СЛОВАЧКЕ КУЛТУРЕ

Манифестација „Дани словачке културе“, која се већ пету годину за редом обележава у београдској Галерији `73, започета је изложбом слика прве словачке академске сликарке Зуске Медвеђове (1897-1985). О сликарском опусу, образовању и животу ове занимљиве сликарке,  говорио је Владимир Валенћик, историчар уметности и аутор концепта изложбе. Медвеђева је сликарка фигуралне композиције, портрета, пејзажа и мртве природе. На овако тематско – свестран приступ ликовном стваралаштву  утицале су студије код професора Јакуба Обровског и Макса Швабинског који су у складу са класичним академизмом неговали све традиционалне сликарске жанрове.

Изложбу је свечано отворио Борис Кончек, трећи секретатар Амбасаде Словачке, који је истакао своје задовољство што је ова манифестација добила већ традиционалан карактер, јер се одржава већ пети пут у овој галерији, захваливши се представницима Галерије `73 на одличној сарадњи, истакавши да Амбасада Словачке у Београду пружа пружа снажну подршку када је културна сарадња са овом галеријом у питању и промоција словачке културе.

У музичком делу програма наступила је Јелена Шкорић, сопран, која је извела Дворжакову "Русалку" (корепетитор на клавиру Сања Кнежевић Гавриловић).

Манифестација „ДАНИ СЛОВАЧКЕ КУЛТУРЕ“ се реализује уз подршку Амбасаде Словачке у Београду, у сарадњи са Музејом војвођанских Словака из Бачког Петровца, Словачким културним клубом и ГО Чукарица и трајаће до 15. јуна.